Elektrik-Elektronik Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 30
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

1. Program Tanıtımı & Misyon



Elektrik-Elektronik Mühendisliği Programı, temel bilimler, mühendislik prensipleri ve uygulamalı elektronik alanlarında donanımlı mezunlar yetiştirmeyi amaçlar. Misyonu; teknolojik gelişmeler ışığında üretken, analitik düşünceye sahip ve toplumsal sorumluluklarını bilen mühendisler yetiştirmektir.



2. Vizyon & Eğitim Amaçları



Eğitim Amaçları:





  1. Ulusal ve uluslararası alanda tanınan mühendis olabilmek için gerekli bilgi ve becerileri kazanmak.




  2. Endüstri, akademi veya kamu sektöründe etkili şekilde çalışabilmek.




  3. Sürekli öğrenme ve yeniliğe açık bireyler olarak mesleki gelişim sağlamak.





3. Öğrenme Çıktıları



Mezunlar, elektrik-elektronik mühendisliği alanında: analiz, tasarım, deney yapma, veri analiz etme, etik, iletişim, proje yönetimi, takım çalışması ve yaşam boyu öğrenme becerilerine sahip olacaktır. (ABET/MÜDEK çıktılarına uyumlu)



4. Program Yapısı & DERS İÇERİĞİ



Toplam 240 AKTS:





  • Temel Bilimler (Matematik, Fizik, Kimya)




  • Temel Mühendislik (Programlama, Devre Analizi, Sistem Teorisi)




  • Uzmanlık Becerileri (Elektronik, İşaret İşleme, Kontrol, Güç Elektroniği, Gömülü Sistemler)




  • Uygulamalı Dersler ve Laboratuvarlar




  • Bitirme Projesi




  • Uygulama Mühendislik Eğitimi





5. Öğretim & Değerlendirme Yöntemleri



Dersler, yüz yüze ve çevrimiçi araçlarla yürütülür; laboratuvar, seminer, proje ve saha çalışmaları içerir. Ölçme-değerlendirme süreçleri; ara sınav, final, bütünleme ve laboratuvar raporları ile gerçekleştirilir.



6. Staj, Endüstri İşbirliği & Projeler



Öğrenciler; zorunlu staj, uygulama mühendislik eğitimi, üniversite-sanayi projeleri ve ulusal/uluslararası iş birlikleri ile gerçek dünyadan deneyim kazanır.



7. Kalite Güvencesi & Akreditasyon



Program, kalite güvence kültürünü; öğrenci anketleri, paydaş görüşleri, iç/dış değerlendirmeler ve performans verileri üzerinden sürekli iyileştirme yaklaşımıyla uygulamaktadır. Henüz MÜDEK/FEDEK gibi akreditasyona sahip olmamakla birlikte bu hedefe yönelik çalışmalar devam etmektedir.



8. Mezun Profili & Kariyer Olanakları



Mezunlar, elektrik-elektronik, haberleşme, enerjİ, otomasyon, savunma sanayi, bilişim, yazılım, sağlık teknolojileri gibi sektörlerde mühendis, tasarım ve AR-GE uzmanı olarak çalışabilir.



9. Akademik Personel



Bölüm; güçlü akademik ve endüstri tecrübesine sahip kadro ile eğitim sunmaktadır.



10. Fiziksel & Bilimsel Altyapı



Modern temel elektronik, devre, haberleşme ve güç laboratuvarları, gömülü ve ölçüm sistemleri, ayrıca uzaktan erişimli simülasyon ve gelişmiş yazılım araçları ile donatılmıştır.



11. Sürekli Gelişim & Yenilik



Bölüm, laboratuvar modernizasyonu, müfredat yenilemeleri, Erasmus/Mevlana gibi programlarla uluslararasılaşma stratejileri ve öğretim üyesi gelişim toplantılarıyla sürekli iyileştirmeyi hedefler.

Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Abdurrahman ÖZBEYAZ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Arş. Gör. Dr. Hazin İNCİ
BEK Üyeleri
Prof. Dr. Seydi Vakkas ÜSTÜN
BEK Üyeleri
Doç. Dr. Mehmet BÜYÜK
BEK Üyeleri
Dr. Öğr. Üyesi Faruk KÜRKER
Tarihçe
Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 15.04.2011 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 04.04.2011 tarih ve 2011/1595 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş olup, Mühendislik Fakültesi bünyesindeki Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 7 Öğretim Üyesinden (1 Profesör, 2 Doçent, 4 Dr. Öğr. Üyesi) ve 4 (2 Öypli ) Araştırma Görevlisinden oluşan eğitim kadrosuna sahiptir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında Lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve ÖSYM’nin uyguladığı merkezi sınavın ilgili alanından yeterli puanı almış olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanından öğrenci kabul eden diğer lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlara başvuruda bulunabilirler. Adıyaman Üniversitesi'nde lisansüstü seviyesinde öğrenim görmek isteyenler, Adıyaman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği İkinci Bölüm-Lisansüstü Programlarına Başvurularla ilgili Esaslar, Öğrenci Kabulü ve Kayıt başlığı altındaki hükümlere tabidir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için 4 yıllık lisans programında yer alan toplam 240 AKTS’lik dersleri almaları ve başarılı olmaları gerekmektedir. Ayrıca öğrencilerin iki yaz stajı yapmaları gerekmektedir. Yine öğrencilerin mezun olabilmeleri için son dönem verilecek Mühendisliğe Uyum eğitimini başarı ile tamamlamaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Elektrik-Elektronik sektörü, geniş bir teknoloji alanını kapsayan (Enerji, Elektronik, Haberleşme, Bilişim, Otomotiv, Savunma Sanayi vs.) ve hemen hemen tüm sektörlerin lokomotifi konumunda bir sektördür. Bu teknolojileri anlayan, uygulayan, denetleyen ve geliştiren donanımlı Elektrik-Elektronik mühendislerine her zaman ihtiyaç duyulacaktır. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, gerek kamu sektörünün gerekse özel sektörün, Elektrik-Elektronik Mühendisi ihtiyacını karşılama amacını gütmektedir. Program öğrencileri, eğitimlerinin son yılında farklı seçmeli dersler alarak, ilgi duydukları bir alanda uzmanlaşma şansına sahip olacaklardır. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunları, ilgi ve uzmanlık alanlarına ve kişisel yeteneklerine bağlı olarak, geniş bir alanda istihdam edilebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
İşlemler, Adıyaman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Beşinci Bölüm-Sınavlar, Sınav Dönemleri ve Not Değerlendirmeleri başlığı altındaki hükümlere göre yürütülür.



https://obs.adiyaman.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1300&lang=tr